STAFKAART

Stafkaart IVAR

Bij een adventure race maken we meestal gebruik van stafkaarten (topografische kaart). Het grote voordeel van deze kaarten is dat ze gedetailleerd weergeven wat er allemaal in het landschap staat.

Schaal
De schaal van de stafkaarten in Nederland is 1:25.000 of 1:50.000. Dat wil zeggen dat 1 cm op de kaart in werkelijkheid 25.000 of 50.000 cm is. Omgerekend is dat 250 of 500 meter.

Een stafkaart is altijd in vakjes ingedeeld. Een handig feitje om te weten is dat een vakje altijd 1 kilometer is. Dus ook al weet je niet wat voor kaart je in handen hebt, je weet altijd hoeveel een kilometer op de kaart is.

Legenda
Omdat op de kaart niet alles kan worden nagetekend, wordt gewerkt met tekens.

De verklaring van de tekens staat in de legenda. Het is verstandig om tekens te kunnen herkennen of een legenda bij je te hebben. Deze wordt niet altijd aangeleverd door de organisatie bij een adventure race.

Op de kaart zie je ook bruine kronkelige lijnen, dat zijn hoogtelijnen. Die verbinden alle punten die op dezelfde hoogte liggen ergens op die lijn staat dan ook de hoogte vermeld. Als er veel lijnen dicht bij elkaar staan dan betekent dat dat het daar erg steil is. Bekijk hier de legenda.

Legenda

Oriënteren
Als je wilt weten waar je je op de kaart bevindt, dan moet je eerst weten hoe je de kaart moet vasthouden. Je moet het Noorden op de kaart ook in de richting van het Noorden houden. Wij noemen dat: “De kaart op het Noorden leggen” of “oriënteren”.

Het is handig om te weten dat bij alle kaarten de bovenkant het Noorden is. Heb je een keer, om wat voor reden dan ook, een klein deel van een kaart. Kijk dan naar de lettertjes die er op staan. Die staan altijd rechtop, dus de bovenkant van de letters wijzen ook naar het Noorden van de kaart.