UITLEG

Wat is een adventure race?

Adventure racing is een teamsport waarbij de teams d.m.v. diverse sportdisciplines een route afleggen. Denk hierbij aan; mountainbiken, hardlopen, kanoën, kickbiken en andere verassende disciplines. De route is verdeeld in meerdere etappes. Het team legt gezamenlijk de gehele route af. Een team bestaat vaak uit twee of vier personen. Bij I.V.A.R. bestaat een team uit twee personen.

Aan de hand van opgegeven coördinaten kunnen de teams, met behulp van kaart en kompas, hun route bepalen en checkpoints (CP) en wisselpunten (WP) vinden. Op de WP wisselen de teams van sportdiscipline.
Ieder gevonden CP telt voor 1 punt en soms zijn er door het uitvoeren van special tasks (ST) bonuspunten te verdienen. Het doel is om zoveel mogelijk punten te halen binnen de gestelde racetijd. Op de finishlijn stopt jullie tijd. Overschrijding van de maximale racetijd resulteert in minpunten. Bij I.V.A.R. is deze racetijd 9 uur (18+ teams) en 5 uur (18- teams).

De drempel om mee te doen is voor buitenstaanders vaak hoog omdat men schrikt van het aantal uren. Maar in de race kan je het op je eigen niveau en tempo doen. De topteams pakken alle CP’s en minder ervaren teams pakken minder CP’s. Wel is het verstandig om altijd ten minste één punt te halen in iedere etappe omdat dit heel bepalend is voor de einduitslag.

Kaart & Kompas IVAR
Kaart&Kompas IVAR

Kaart & Kompas

Tijdens een adventure race is navigeren een belangrijk onderdeel. Door deze vaardigheid te beheersen kan een team hiermee veel tijd winnen en kan het vele kilometers op jullie route schelen. Om aan een race mee te doen zijn de basistechnieken voldoende om de meeste checkpoints te vinden. Als basistechnieken beschouwen wij het kunnen uitvoeren van:

  • stafkaart op het noorden leggen
  • ‘lezen’ van een stafkaart
  • intekenen van een coördinaat m.b.v. een kaarthoekmeter
  • kompas bedienen
  • opgegeven richting in graden kunnen volgen
  • opgegeven richting in graden overnemen op de stafkaart

VERDERE UITLEG

Wij begrijpen dat het voor enthousiaste beginners fijn is om meer over het navigeren te lezen. De kennis die je nodig hebt om goed voorbereid mee te kunnen doen hebben wij voor jullie verzameld. Klik op de buttons hiernaast om dit te lezen.

Mocht je nog vragen hebben dan helpen wij graag.